TV-TIP! Marc Jacobs documentaire!!


Op veler verzoek herhaalt AVRO Close Up op zondag 22 februari (VANAVOND!) de documentaire ‘De magie van modeontwerper Marc Jacobs’. Marc Jacobs is dé modeontwerper van dit moment, hoewel hij nooit zelf iets schetst of naait. Hij transformeerde het Parijse luxemerk Louis Vuitton tot een kip met de gouden eieren, maar runt ook zijn eigen succesvolle New Yorkse modehuis. De documentairemakers volgen Marc Jacobs een seizoen lang in de magische en manische sprint naar de presentatie van maar liefst twee mode-collecties.

Marc Jacobs (1963) is een charmante, relaxte man, met een jongensachtig uiterlijk dat verhult dat hij misschien wel de belangrijkste speler in de hedendaagse modewereld is. In 1998 gaat de succesvolle New Yorkse ontwerper aan de slag bij het bedaagde Franse lederwarenhuis Louis Vuitton. Daar lanceert hij een kledinglijn én een revolutionaire, door hedendaagse kunstenaars ontworpen, tassencollectie. Jacobs’ ideeën blijken goud waard. Vandaag zorgt het merk Louis Vuitton voor zestig procent van de inkomsten van LVMH, het grootste conglomeraat van luxe-goederen ter wereld.

Wat is het geheim van Marc Jacobs, een ontwerper die zelf nooit iets schetst of naait? De Franse regisseur Loïc Prigent kreeg als eerste exclusieve toegang tot Jacobs’ wereld. Hij volgt hem een seizoen lang bij het hectische creatieve proces dat maar liefst twee modecollecties op moet leveren. Musea, galeries, kunstbeurzen, hippe feesten, kunstenaarsvrienden als Sophia Coppola, Takashi Murakami, en Vanessa Beecroft: alles blijkt inspiratie voor Marc Jacobs. Maar daarmee zijn de collecties nog niet gemaakt. Slapeloze nachten volgen voor Jacobs en collega’s, waarin ze alleen op de been blijven dankzij megadoses vitamines, sigaretten en koffie, terwijl jurken en tassen – plooi voor plooi, steekje voor steekje – vorm krijgen.

De documentaire ‘Marc Jacobs voor Louis Vuitton’ ontrafelt in up tempo een economisch en artistiek systeem. De film vertelt niet alleen het klassieke verhaal van de spanning die zich opbouwt in de aanloop naar een modeshow, maar illustreert ook een heel nieuwe manier van mode maken. De manier van Marc Jacobs.

Kijken dus! Vanavond om half 7 op Nederland 2!

Zie ook: ''Goodmorning, eh.. Marc Jacobs!''