Trendspotting London Fashion Week! (documentaire)

“Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.” (Oscar Wilde)

Londen is the place to be: zeker als kweekvijver voor jong modetalent. De beroemde kunstopleiding Central Saint Martins College of Art and Design levert jaarlijks talentvolle modeontwerpers af. Van Alexander McQueen tot Gareth Pugh, de Britse modeontwerper die op dit moment een komeetachtige carrière doormaakt. Trendspotting spreekt met de leading lady achter de modeopleiding: de even gewaardeerde als gevreesde style dictator Louise Wilson. Haar onorthodoxe manier van lesgeven is wereldwijd bekend, net als haar gevloek en getier en haar genadeloze kritiek. Tegelijkertijd lopen studenten met haar weg, omdat ze recht voor z’n raap zegt wat ze vindt. De Nederlandse Michael van der Ham studeert dit jaar af aan St. Martins en showt zijn spectaculaire afstudeercollectie tijdens de London Fashion Week.

‘Louise Wilson is geen ja-knikker. Een verademing in een wereld waarin iedereen elkaar napraat.’ Jonge ontwerpers worden na hun studie
gekoesterd. De British Fashion Council sponsort al jaren de London Fashion Week en is de financiële drijvende kracht achter veel ontwerpers en catwalkshows. Hilary Riva, hoofd van BFC, vertelt wat Britse mode zo uniek maakt en hoe ontwerpers staande blijven in tijden van crisis. Dankzij hun creativiteit! Fashionscout Lee Lapthorne, bekend van o.a. de Britse Project Runaway, legt uit hoe hij nieuw modetalent scout en ondersteunt. En de toonaangevende modejournalisten Suzy Menkes en Hilary Alexander schetsen met hun pittige uitspraken de huidige sfeer in de internationale modewereld ten tijde van de crisis.

Londen is ook de stad waar de invloed van de straat een grote rol speelt, meer dan in Parijs, Milaan of New York. De street fashion photographer Yvan Rodic struint de straten af op zoek naar ‘eigenheid’. Zijn fashionblog Facehunter wordt inmiddels wereldwijd geraadpleegd, óók door de internationale modemagazines. Trendspotting volgt Yvan Rodic tijdens zijn werk op straat en bezoekt ook diverse catwalkshows. Natuurlijk van de legendarische Vivienne Westwood. Haar opmars begon eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. In een tijd dat de economische crisis voelbaar was, punk hoogtij vierde en Londen het epicentrum van alles wat jong, nieuw, tegendraads en underground was. Haar invloed is ook nu nog overweldigend. Kinder Aggugini, die ooit bij Westwood werkte én gegrepen was door de punk, presenteert dit jaar zijn eerste collectie. Shows van Peter Jensen, Marios Schwab, Christopher Kane, House of Holland, Ashish Gupta, Bernard Chandran
en Katie Eary laten zien waar Londen anno 2009 voor staat! En punk en underground zijn nog steeds live and kicking. Zeker bij House of Blueeyes waar de kleurrijke stylist Johnny Blueeyes de scepter zwaait. ‘Anarchy in de UK’, ook in 2009!

Trendspotting Londen, vrijdag 27 maart te zien op Ned 2